Apple en Google hebben een voorstel voor meer diversiteit in huidskleur van Emoji ingediend bij Unicode, een internationale standaard voor de codering van grafische tekens.

In het voorstel pleiten te techbedrijven voor de mogelijkheid om eerst te kiezen voor een menselijke Emoji, en daarna voor een huidskleur. Er is keuze uit vijf huidskleuren, afgeleid van de zogenoemde Fitzpatrick-huidtypen.

Het huidige aanbod Emoji bestaat naast de traditionele ronde, gele smileys ook onder meer uit menselijke personages. Die Emoji hebben vrijwel allemaal een blanke huidskleur. Met het voorstel willen Apple en Google hier verandering in brengen.

Uniformiteit

Zo’n voorstel is nodig omdat Unicode de uniformiteit van letters en tekens op internet en in software waarborgt. Unicode levert daarbij de omschrijving, bedrijven als Apple en Google kunnen zelf bepalen of en in welke stijl die wordt ondersteund.

Zo bieden beide bedrijven al langer Emoji aan, maar zien die van Apple er wat anders uit dan die van Google ook al tonen ze hetzelfde personage of object.

Wanneer Unicode met het voorstel van Apple en Google instemt, wordt de mogelijkheid huidskleur te kiezen vermoedelijk in versie 8.0 van Unicode toegevoegd. Die staat voor halverwege 2015 gepland, pas daarna kunnen Apple, Google en ieder ander de nieuwe standaard ondersteunen.

Middelvinger

Hoe lang het vervolgens duurt tot gebruikers de nieuwe Emoji kunnen gebruiken is onbekend. In juni 2014 werden er 250 nieuwe Emoji toegevoegd aan het huidige Unicode 7.0.

Zowel Apple als Google hebben aan die nieuwe beschrijvingen nog niet daadwerkelijk nieuwe Emoji gekoppeld. Het gaat daarbij onder meer om zaken als de opgestoken middelvinger, het verwaarloosde huis en de zwevende zakenman in pak.

Neem contact op!